Välj rätt gardin

Gardiner i hemmet har fått renässans och det är jag glad för! Det finns inget som gör ett rum så hemtrevligt och ombonat som rätt gardiner på rätt plats! Men hur gör jag för att välja rätt i djungeln av alla gardiner som finns att köpa? Ska jag köpa gardintyger och skapa egna eller köpa färdigsydda? Här får du tipsen.

5 tips för gardinupphängning

  1. Välj gardiner som är dubbelt så breda som ditt fönster. Då ser det inte konstigt ut när man drar för dem.
  2. Tunga material som sammet och och satin kan ge en känsla av hotell. Varma färger ger en känsla av att det är ombonat och svala färger får rummet att kännas mer luftigt.
  3. Häng upp gardiner högt upp. Många väljer att hänga dem direkt över fönstret. Sätt stången ända upp i taket säger jag!
  4. Gardiner ska vara breda. Om du sätter en gardinstång eller en skena en bit utanför fönstrens bredd kan du dra gardinerna åt sidan för att släppa in ljus genom hela fönstret.
  5. Längden spelar också roll! En gardin är snyggast om den får gå ner till golvet, eller till och med flyta ut på golvet. 

I köket är det lite annorlunda tänk som gäller. De tar gärna lukt från maten du lagar och det är lätt att de får en fetthinna på sig. Välj hellre korta gardiner som är enkla att tvätta och färger som harmonierar med övrig inredning i köket. Hissgardin kan vara en bra idé, de går att hissa upp när man lagar mat och ner när man vill dämpa solljus. 

22 Sep 2021