Hur får jag vitare tänder?

De tänder man har, de började en gång som vita och fina, men genom åren så blir det ju missfärgningar av det man äter och dricker samt av åldern. Det man kan göra för att få dem vitare är att bleka dem. Det genom huskurer eller genom att du här läser om olika medel som kan köpas hem. Sedan går det så klart att vända sig till sin tandläkare så kan de hjälpa en. 

Bra knep för vitare tänder

Sedan går det att få vitare tänder utan att bleka dem. Ett sätt är att göra ett eget munskölj och det på olivolja, kokosolja eller sesamolja. Det kallas för "oil pulling" och kan ha en viss effekt för att förhindra karies. Inom ayurveda har man länge rekommenderat att skölja munnen med kokosolja eller sesamolja för att få tänderna naturligt vita. Det du kan göra är att mäta pp en matsked oliv-, kokos- eller sesamolja och gurgla runt mellan tänder och tunga i 15-20 minuter. När du är klar spottar du ut oljan och sköljer med ljummet vatten.

Ett annat sätt för att ha vitare tänder är att ha kontroll på vad du stoppar i munnen när det gäller mat och dryck. En del saker ger mer missfärgningar än annat nämligen! Kaffe, läsk, rödvin och mörka bär är till exempel livsmedel som kan göra dina tänder fläckiga.

Sen är det inte fel att vara noga med din tandborste samt använda tandtråd. Det finns även bra  "whitening"-tandkrämer som du kan använda dig av. 

7 Nov 2020